Therapie met Bram het paard.
Het bezig zijn met een paard en het rijden op een paard kan een positief effect hebben op gedrag en fysieke en mentale ontwikkeling, ofwel is goed voor lichaam en geest. Dit blijkt vooral uit praktijkervaringen die vooral zijn opgedaan in Duitsland (Deutsch Kuratorium für Therapeutisch Reiten, https://www.dkthr.de/de/therapeutisches-reiten/). Deze praktijkervaring wijst uit dat het gedrag van de kinderen positief beïnvloed wordt door het therapeutisch voltigeren. Zo draagt het draagt bij aan de ontwikkeling van een reëel zelfbeeld, angstbeheersing en het aangeven van eigen grenzen en kwaliteiten.
Het paard is bij uitstek geschikt als therapiepartner.
Een paard is groot, warm, zacht, sterk, vriendelijk, aaibaar, sociaal en kan ons dragen zoals ook onze ouders ons droegen toen we baby waren. Een paard is bovenal te vertrouwen en is vrij van elk oordeel. Het paard heeft zich gedurende de afgelopen duizenden jaar aangepast aan de mens qua ritme en beweging. Het paard blijkt een zeer effectief ‘middel’ voor positieve bevestiging waardoor het zelfvertrouwen gevoed wordt. De client bouwt vertrouwen op met het paard, de therapeut en zichzelf. Het paard wijst niet af en levert geen schuldgevoel op. Juist het contact met het paard brengt de motivatie en de vreugde om te leren. Ook de niet-therapeutische setting draagt daar aan bij.Kinderen die ‘therapie-moe’ zijn komen weer in verbinding met zichzelf. Dat wat het kind innerlijk beweegt is weer aan de buitenkant te zien, te voelen en te horen door de ander.
Zowel kinderen als volwassene hebben door hun opgedane ervaringen, leefsituatie of fysieke beperking overtuigingen ontwikkeld die niet helpend zijn. Bijvoorbeeld “Als ik minder beweeg, heb ik minder frustratie”. Ze sluiten en raken meer in zichzelf gekeerd. Hun vitaliteit, levenslust het uiten van gevoelens en het sociale contact verminderen. Het bezig zijn met het paard en het rijden op het paard brengt weer vitaliteit, vreugde en openheid. Dit leidt weer tot verbinding en contact,het biedt de kans om te ontwikkelen en de bereidheid om te leren.
Innerlijke oprichting en balans
Wanneer je op een paard zit vraagt dat eigen innerlijke oprichting, het vinden van eigen balans en deze te behouden. Dit houdt in dat je geheel aan spieren, botten en pezen worden aangesproken. In het bijzonder je bekken(bodem), buikspieren en ruggenwervel. Op het paard krijgt de ruiter de ervaring om zelf opgericht zijn balans te vinden. Een fysieke balans draagt bij aan een innerlijke balans waarbij plaats is voor innerlijke rust en ontspanning. Het bekken (heupbeenderen, schaambeen en heiligbeen) kan gezien worden als een schaal van waaruit de wervelkolom oprijst. Vanuit verschillende stromingen (yoga, mindfullness, oosterse vechtsporten, haptonomie, etc) wordt dit je basis of gevoelsmidden genoemd van waaruit je innerlijke kracht kunt ervaren. Vanuit je basis is je gevoelsleven en je affectieve beleving waarneembaar. Balans houdt ook in het verlagen van je zwaartepunt.Bewust worden van je eigen lichaam
Al rijdend op de rug van het paard zoek je naar balans, deze kan je alleen maar vinden al je verbinding maakt met je eigen lichaam en verbinding maakt met het paard. Je wordt je bewust van je eigen lichaam en gaat dit waarnemen. Het verschaft je informatie over hoe het met je lichaam gesteld is. Hang je teveel voorover, of juist achterover, klem je met je benen om het paard, trek je je schouders op, trek je je rug hol en zit je er bij als een zak aardappels, span je je spieren, ervaar je alertheid of misschien vermoeidheid. Het evenwichtssysteem (balans zoeken gegeven de zwaartekracht) kan je trainen. De beweging van het paard in stap levert ontspanning op bij zijn berijder. Neurologisch en biologisch geeft het lichaam feedback aan het centraal zenuwstelsel waardoor de bewustwording van het eigen lichaam wordt bevorderd. Er ontstaat een bewegingsdialoog tussen de ruiter en het paard. Door de wederkerigheid die ontstaat in de dialoog ontstaat er afstemming en contact (samen voelen). Het geven van druk (teugeldruk, of kuitdruk) en het loslaten ervan heeft invloed op het paard als het gaat om tempo en richting.Wat levert “doorvoelen” op bij paardrijden?
Welke tak van paardensport je ook beoefenthet contact maken met je paard heb je altijd nodig. Je wilt immers prettig paardrijden, je paard een oefening laten uitvoeren of voelen wanneer je paard schrikt zodat je gewaarschuwd bent.Wat merk je op bij je paard? Als je bijvoorbeeld wilt gaan wijken voor het been, neem je dan waar of je achterhand mooi meekomt? Dat is iets wat je moeten voelen. Dit voelen speelt zich af buiten jezelf. Alsof je met een pollepel in een pan roert en voelt of de soep aanbrand. Die pollepel heeft echt geen gevoel, toch voel je de bodem van de pan en de eventuele aangebrande soep. Het voelen buiten jezelf noemen we 'doorvoelen'. Zo kan je ook op je paard voelen welk been op welke plaats op de grond staat. Hoe beter je voelt welke beweging je paard maakt hoe beter je instaat bent contact te maken met je paard en dus prettiger te rijden.
Daarnaast is het doorvoelen heel handig als je wilt opmerken waar je paard blokkeert en wanneer je paard los blijft in een oefening. Als je kunt voelen waar je paard blokkeert kan je ook samen met je paard gaan onderzoeken wat er nodig is om samen weer ritmisch en soepel te bewegen. Je ontspant dan zelf en je paard biedt je ook de mogelijkheid om op een ontspannen wijze jou te dragen.
Ben je geïnteresseerd geraakt? Meld je dan aan of kom kijken op zaterdag 14 januari 2017 tijdens de clinic van mij bij Pas de Deux in Wassenaar (zie: https://www.facebook.com/ruitershop/?fref=ts)
Meer informatie over Clinic Haptonomie met paarden
Bij haptonomie met paarden gaat het om het vergroten van je zelfvertrouwen en de ontspanning van body & mind. Ben je benieuwd wat het inhoudt of wil je het zelf ervaren en ben je tussen de 6 en 100 jaar, meld je dan aan voor deelname aan de clinic op zaterdag 14 januari 2017.De kennismakingsles is 15 minuten en je kan kiezen voor rijden of voor grondwerk. I.v.m. het welzijn van het paard, is voor rijden een maximum ruitergewicht van 100 kg gesteld. Deelname is gratis! Aanmelden kan via info4@ruitershoppasdedeux.nl. Vermeld bij de aanmelding je motivatie en je leeftijd, wie weet word jij uitgekozen om deel te nemen.
De clinic wordt gegeven door Arjan Stegeman van Praktijk Seinpost (www.praktijkseinpost.nl). Naast haar werk als haptonoom is Arjan ook een fanatieke amazone. Ze rijdt met haar zelf gefokte merrie Z2 dressuur.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten