zondag 5 maart 2017

Eigen innerlijke beweging

Na een heerlijke week vakantie op Fuertaventura zit ik dit blog te schrijven in het vliegtuig op weg naar huis. Eigenlijk zou ik uit het vliegtuig willen, ik merk dat ik het al een beetje zat begin te worden om zo weinig bewegingsvrijheid te hebben. Echter, ik moet de tijd uitzitten. Na wat mislukte pogingen om te slapen, een kopje thee met een muffin, bedenk ik me dat nu wel een geschikt moment om te gaan schrijven.

Je eigen innerlijke beweging volgen oftewel trouw zijn aan jezelf en dus dicht bij jezelf blijven; wat levert dat op, hoe doe je dat en wat heb je ervoor nodig?


Verbinden met jezelf

Allereerst zal zal je je innerlijke beweging moeten opmerken en dus bewust moeten zijn van je lichaam. Daar heb je contact met jezelf voor nodig zodat je kan voelen en ervaren welke signalen je lichaam afgeeft. Om te weten hoe het met je gaat, hoe je je voelt en wat je gemoedsbeweging is moet je dus naar binnen voelen. Als je jezelf als huis ziet gaat het erom dat je thuis bent.
Het basale gevoel van naar binnen voelen doen we al vaak zonder ons er heel erg bewust van te zijn. Zo voelen we dat we trek in eten, dorst of een volle blaas hebben. Ook voel je of fit of vermoeid bent.
Misschien herken je wel dat je volledig geconcentreerd bent op iets en je 'vergeet' te drinken. Na een tijdje meldt je lichaam zich met hoofdpijn. Je eerdere signalen van dorst heb je genegeerd en je lichaam geeft nu een groter signaal.

Als je in verbinding met jezelf staat levert dat (zelf)vertrouwen op. Je kunt letterlijk vertrouwen op jezelf.
Het bewust voelen van je innerlijke beweging is van essentieel belang voor het pad dat je bewandelt in je leven.
Nog even terug naar de metafoor -jezelf als huis- als je hoofd de zolder is en je begeeft veel op zolder dan maak je de keuzes veelal rationeel. Het zijn ver-stand-ige keuzes die letterlijk ver van je af staan. Vaak zie je dat keuzes die gemaakt zijn op basis van gevoel én gezond verstand dichter bij jezelf liggen en je beter passen.


Openen en sluiten

Het huis of lichaam dat je bewoont kan openen en sluiten. Deze gemoedsbewegingen kan je fysiek voelen en ervaren. Je beweegt ergens naar toe bij het openen, je maakt contact met iemand, je voelt je blij of ontroerd, iets geeft je een goed gevoel, je denkt 'yes!'

De sluitende beweging is een terugtrekkende beweging. Je gaat uit contact, iets voelt niet goed, je voelt mogelijk onrustiger, je gaat ergens van af.

Als je de openende en sluitende innerlijke bewegingen opmerkt kan je trouw zijn aan jezelf en ze als een innerlijk kompas beschouwen. Je leert jezelf steeds beter kennen en voelt wat bij je past en wat niet bij je past. Het zelfvertrouwen ontwikkelt zich en biedt je richting op je levenspad.


Afstemmen

Als je je innerlijke beweging gaat volgens levert het ook lastige situaties op. Het kan conflicten oproepen die vragen om zorgvuldige afstemming. Het gaan staan voor jezelf, trouw zijn aan je gemoedsbeweging vraagt verbinding met jezelf én je omgeving. Zo zoek je balans tussen je eigen innerlijke beweging en de innerlijke beweging van de ander.
Dat vindt ik nog wel eens een ingewikkelde opgave. Bijvoorbeeld: trouw zijn aan jezelf en de ander teleurstellen. Om dan zonder oordeel over de ander en over mezelf in verbinding te blijven en slechts de patronen en eigenaardigheden van mezelf en de ander op te merken vraagt om moed, tijd en veel oefening. Hoewel het niet altijd gemakkelijk is, is het volgen van je innerlijke beweging zeker de moeite waard!

Hartelijke groet,
Arjan Stegeman

Wil meer je innerlijke beweging volgen en je zelfvertrouwen vergroten? Laat het me weten!
Tel. 0620441254
Email: arjan@praktijkseinpost.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten